De ID. Buzz verovert Nederland. Sinds zijn marktintroductie eind vorig jaar is de nieuwe elektrische bus van Volkswagen al in veel vormen en uitvoeringen op de Nederlandse wegen te zien. En daar komt er nu weer eentje bij: het opvallende Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) voertuig van UMCG Ambulancezorg.
Onder het motto ‘Een Volkswagen voor elke klus’ treedt de ID. Buzz met zijn iconische design naadloos in de voetsporen van de Transporter. De legendarische Volkswagen-bus nam gedurende zijn levenscyclus al vele gedaanten aan voor uiteenlopende toepassingen, en de ID. Buzz zet die traditie naadloos voort. Op basis van de personenwagen en Cargo-versie was de ID. Buzz internationaal onder meer al te zien als koelwagen, chassis met opbouw en meer. En ook in Nederland is hij inmiddels een graag geziene gast bij onder meer de ANWB Wegenwacht en PostNL. Daar komt nu een nieuwe toepassing bij voor UMCG Ambulancezorg, dat de ID. Buzz gaat testen als hulpverleningsvoertuig.
Van eerste hulp tot huisbezoek
UMCG Ambulancezorg brengt goede zorg naar mensen in Drenthe en een deel van Fryslân. Omdat die zorg bestaat uit meerdere facetten, doet UMCG Ambulancezorg momenteel een uitgebreide proef met de ID. Buzz, om te onderzoeken voor welke taken de elektrische bus van Volkswagen zoal ingezet kan worden. “Wij testen hem momenteel onder andere als OvDG-voertuig. Tegelijkertijd onderzoeken we ook zijn kwaliteiten als huisartsenauto voor ons zusje MAI Medische Diensten, voor huis- en locatiebezoeken in de regio”, verklaart Ben Hendriks, coördinator mobiliteit en ALS ambulancechauffeur bij UMCG Ambulancezorg.
Toeters en bellen
Voor deze praktijkproef heeft UMCG Ambulancezorg een ID. Buzz personenuitvoering ingezet, geleverd door Volkswagen-dealer Century die door Visser - de ombouwspecialist van hulpverleningsvoertuigen in Leeuwarden - letterlijk en figuurlijk van alle toeters en bellen is voorzien. Zo werd de ID. Buzz uiterlijk in een ambulance-wrap gezet en is hij voorzien van de benodigde optische geluidssignalen, communicatieapparatuur en natuurlijk ook de bekende blauwe ambulanceverlichting. Bijzonder aan die laatste is dat daarvoor een nieuwe techniek is toegepast waarbij de verlichting nu in de auto, achter de voor-, zij- en achterruiten is geplaatst, in plaats van op het dak, zodat de ideale stroomlijn van de ID. Buzz ambulance niet wordt verstoord.