Hoge prestaties in dagelijks gebruik en op het circuit: de Audi RS 4 Avant editie 25 jaar

  • Audi viert 25 jaar RS 4 met een speciale, gelimiteerde editie van de RS 4 Avant.
  • De V6 biturbo-motor levert nu 346 kW (470 PS) met een versnelling van 0-100 km/u in 3,7 seconden.
  • De RS sportophanging pro biedt verbeterde dynamiek en comfort met een lagere rijhoogte.
  • Standaard Pirelli high-performance banden en 20” lichtmetalen velgen zorgen voor uitzonderlijke grip.
  • Exclusief ontwerp in Imola Yellow met unieke interieur- en exterieurdetails als eerbetoon aan de RS4* Sport.

Een eerbetoon aan de RS4* Sport: Jubileumeditie met exclusief design
Grotere vermogensoutput: V6 biturbo met 346 kW (470 PS) voor de Audi RS 4 Avant editie 25 jaar en de Audi RS 5 Sportback performance edition. Gelimiteerde oplage: Slechts 250 eenheden per model beschikbaar in Europa.

Audi RS 4 Avant editie 25 jaar

Ter viering van het 25-jarig jubileum van de RS 4 lanceert Audi een speciaal model, de Audi RS 4 Avant editie 25 jaar. Als het prestatievlaggenschip van de A4-serie, biedt dit model indrukwekkende rijprestaties. Met exclusieve interieur- en exterieurdetails en de iconische kleur Imola Yellow, herinnert het aan de Audi RS4* Sport. Ook de Audi RS 5 Sportback performance edition krijgt een vermogensupgrade van 15 kW (20 PS). Beide modellen zijn beperkt tot 250 eenheden elk.

In de jaren '90 vestigde Audi het idee van de sportieve stationwagen met de Audi Avant RS2 en Audi S6 plus. Echter, het eerste RS-model van quattro GmbH (nu Audi Sport GmbH) was de RS4* Avant uit de B5-generatie van 1999. Vergeleken met de Audi S4, kwam het op de markt met een verbreed carrosserie en een 2.7-liter biturbo zescilindermotor, ontwikkeld in samenwerking met Cosworth, die destijds een indrukwekkende output had van 280 kW (380 PS). De sportiefste versie van de eerste RS 4-generatie kwam in 2001 op de markt met de RS4* Sport. Kenmerken waren onder andere een nog lagere ophanging, kuipstoelen, sportuitlaat en een suède stuurwiel. De RS 4 Avant editie 25 jaar weerspiegelt het gedenkwaardige ontwerp van dit voertuig en is zelf de sportiefste versie van de huidige B9-serie.

Motor: 15 kW (20 PS) vermogensverhoging

Verbeteringen in de motor, ophanging en wielen leveren indrukwekkende prestaties. De V6 biturbo in de nieuwe RS 4 Avant editie 25 jaar heeft een output van 346 kW (470 PS) en een maximaal koppel van 600 Nm. Dat is een verhoging van 15 kW (20 PS) vergeleken met de RS 4 Avant.

De top van de serie accelereert van 0 tot 100 km/u in 3,7 seconden, 0,4 seconden sneller dan de Audi RS 4 Avant. Het voertuig heeft een topsnelheid van 300 km/u en het standaard RS keramische remsysteem zorgt voor negatieve versnelling. Het RS sportuitlaatsysteem plus met matzwarte uitlaatpijpen genereert een intens geluidspatroon.

Ophanging: Geoptimaliseerd voor optimale dynamiek

De Audi RS 4 Avant editie 25 jaar wordt standaard geleverd met de RS sportophanging pro, een handmatig verstelbare schroefophanging die zorgt voor een perfecte combinatie van dynamiek en comfort. Dit geeft het jubileummodel een 10 millimeter lagere rijhoogte dan de RS 4 Avant. Bovendien kunnen klanten de rijhoogte handmatig met nog eens 10 millimeter verlagen voor een totale rijhoogte die 20 millimeter lager is dan het seriemodel. Het voertuig wordt ook geleverd met het quattro sportdifferentieel, wat zorgt voor meer wendbaarheid en meer nadruk op de achteras voor meer rijplezier, vooral in de “dynamische” rijmodus. De bijgewerkte software in de transmissieregeleenheid zorgt voor snellere schakeltijden en een merkbaar grotere spreiding tussen de verschillende rijmodi.

Exclusief voor de Audi RS 4 Avant editie 25 jaar is de negatieve camber op de vooras verhoogd tot twee graden en zijn stijvere draagarmen geïnstalleerd. Dit resulteert in verbeterde grip en betere handling voor snellere bochtsnelheden. Een stevig bevestigd subframe op de achteras zorgt voor nauwkeuriger ophangingsfeedback en betere algehele prestaties. Dit wordt verder verbeterd door het verbeterde Torsen-differentieel.

Velgen en banden: Topprestaties voor alle soorten gebruik

Om al dat vermogen op de weg te brengen, wordt de RS 4 Avant editie 25 jaar standaard geleverd met Pirelli P Zero Corsa high-performance banden, ontworpen voor de weg en het circuit. De banden zijn gemonteerd op gefreesde 20” lichtmetalen velgen in Palladium mat. De gesmede velgen, bekend van de RS 4 Avant uitgerust met het competition-pakket, zijn geoptimaliseerd voor gewicht en visueel verbeterd door intensief frezen. Bovendien hebben ze een gewijzigde offset van ET 22 naar ET 18 om de sportiviteit te onderstrepen.

Klanten ontvangen ook een kit bestaande uit een tweede set velgen, de Pirelli sensorized P Zero Trofeo RS semi-slick banden en het Pirelli Track Adrenaline-systeem van hun Audi-partner. De banden zijn specifiek ontworpen voor het circuit en worden geleverd op exclusieve 20” lichtmetalen velgen in zwart mat.

Door hun specifieke rubbercompound en asymmetrisch loopvlak bieden de Pirelli sensorized P Zero Trofeo RS performance banden uitzonderlijke grip in droge omstandigheden, wat de stabiliteit en laterale grip verhoogt. Het exclusieve Track Adrenaline-systeem bevat geavanceerde sensoren in de banden die de bestuurder in real-time informatie geven over bandenspanning en temperatuur, een high-performance regeleenheid en een speciale telefoonapp, die Apple Car Play en Android Auto ondersteunt. Via Pirelli Track Adrenaline krijgt de klant real-time informatie en aanbevolen acties voor optimaal bandenbeheer op het circuit.

Nog een hoogtepunt: Naast de Pirelli P Zero Trofeo RS semi-slick banden en het Pirelli Track Adrenaline-systeem ontvangen klanten ook een paar handschoenen voor gebruik op het circuit. Gemaakt door Alpinestars, zijn ze speciaal ontworpen voor de speciale editie en hebben ze, net als de auto, gele accenten.

Een eerbetoon aan de RS4 Sport (B5)*

Ter ere van de kleur van de RS4* Sport, komt het huidige editiemodel ook in Imola Yellow. Nardo Grey en Mythos Black zijn ook beschikbaar als exterieurkleuren.

Een breed scala aan exclusieve ontwerpelementen maakt het editiemodel echt bijzonder. Bijvoorbeeld, de afwerkingen op de zijramen komen in glanzend zwart. Voor het eerst bevat de editie een zwart inlegstuk in de achterlichten. De Audi-ringen en belettering komen ook in glanzend zwart, en de Matrix LED-koplampen hebben donkere bezels specifiek voor de RS-familie. De dakrails zijn verwijderd om het voertuig een platter, sportiever silhouet te geven.

Standaarduitrusting omvat getinte zonwerende beglazing voor de achterdeur en zijramen. Een uniek hoogtepunt: “RS 4 edition 25 years” belettering is gegraveerd in de ramen tussen de C- en D-stijlen. Het optische pakket Carbon mat is exclusief ontworpen voor deze editie. Het omvat voorbladen, zijflappen en dorpelverbreders, evenals de diffusorklem en de behuizingen van de buitenspiegels in Carbon mat.

Het interieur, met zijn gele decoratieve stiksels, doet denken aan de zwart/gele leer-Alcantara combinatie van de RS4* Sport uit 2001. Voor het eerst hebben de vloermatten een RS 4-logo, en de traditioneel rode Audi Sport-ruit en zwarte RS-belettering zijn nu ook geel in het editiemodel. De stuurwielrand, de leren armleuningen op de deuren, de middenconsole in donker zwart Alcantara, en de versnellingspookhoes hebben allemaal stiksels in dezelfde kleur. De RS-kuipstoelen met honingraatstiksel en de carbon rugleuning komen met een indrukwekkende diepzwarte leer/Dinamica-combinatie met contrasterende gele stiksels. Direct onder de hoofdsteun bevindt zich RS 4-belettering in dezelfde kleur. De logo’s op de instaplijsten en de RS-projectie van de ingang-LED's zijn wit.

Matte belettering op de middenconsole geeft het volgnummer van elke individuele auto aan, van 1 tot 250. Klanten die een RS 4 Avant editie 25 jaar aanschaffen, kunnen via de MMI een witte achtergrond voor de toerenteller en snelheidsmeter selecteren – een eerbetoon aan de Audi Avant RS2 uit 1994, waar de analoge wijzerplaten aanvankelijk wit waren. Launch Control, die het volledige acceleratiepotentieel van de RS 4 Avant editie 25 jaar benut, geeft met zijn verkeerslichtpictogrammen het ideale moment aan om te accelereren vanaf de lijn.

Exclusieve chronograaf: Editie tot editie

Gelijktijdig met de lancering van de Audi RS 4 Avant editie 25 jaar, introduceert Audi collection de Chronograaf RS 4 Avant editie 25 jaar. Het horloge weerspiegelt talrijke details van het voertuig. Zo heeft het een wijzerplaat van koolstofvezel en gele details, zoals het RS 4-logo, de centrale stopwatch-secondewijzer en het contrasterende stiksel in het leren bandje. Net als het speciale model is de chronograaf ook beperkt tot 250 exemplaren.

Krachtigste Audi RS 5: performance edition met 346 kW (470 PS)

De RS 5 krijgt ook een vermogensupgrade: De V6 biturbo in de nieuwe Audi RS 5 Sportback performance edition levert een vermogen van 346 kW (470 PS) en een maximaal koppel van 600 Nm. Dat is een toename van 15 kW (20 PS) vergeleken met de RS 5 Sportback. Hij accelereert van 0 tot 100 km/u in 3,7 seconden, wat een verbetering is van 0,2 seconden vergeleken met de RS 5 Sportback. De topsnelheid is 300 km/u. De Audi RS 5 Sportback performance edition wordt ook standaard geleverd met de RS sportophanging pro met dynamische besturing en een verbeterd Torsen-differentieel.

Productie, marktintroductie en prijzen

Geproduceerd in samenwerking met Audi exclusive, rolt de RS 4 Avant editie 25 jaar van de band in Ingolstadt naast de A4, S4 en RS 4. Deze integratie van de beperkte speciale editie in de reguliere productie benadrukt de flexibiliteit van de productielocatie.

De Audi RS 4 Avant editie 25 jaar en de Audi RS 5 Sportback performance edition zijn vanaf juni 2024 te bestellen. De Audi RS 4 Avant editie 25 jaar begint bij 142.905 euro; de Audi RS 5 Sportback performance edition begint bij 128.420 euro.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.